Τα κινητά τηλέφωνα είναι χαμηλής ισχύος πομποδέκτες ραδιοκυμάτων, οι οποίοι με τη βοήθεια κατάλληλης ενσωματωμένης κεραίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού μετατρέπουν τη φωνή και τα ψηφιακά δεδομένα σε ραδιοκύματα και το αντίστροφο.

Η εκτεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη έκθεση σε άλλες πηγές ακτινοβολίας, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ραδιοκύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για να επικοινωνούν με τους σταθμούς βάσης της κινητής τηλεφωνίας που μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε διεύθυνση σε σχέση με το χρήστη. Αυτό έχει ως συνέπεια μέρος της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από το κινητό να κατευθύνεται προς το κεφάλι (κυρίως) και το σώμα του χρήστη. Οι συσκευές της κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν ένα είδος εκπομπής που καλείται διακοπτόμενη ή ασυνεχής εκπομπή (discontinuous transmission) ή συντομογραφικά «DTX».

Σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων, το καλώδιο του handsfree μπορεί  να λειτουργήσει ως κεραία και να διοχετεύσει την ακτινοβολία του κινητού μας τηλεφώνου μέσα στο αυτί και επομένως πιο κοντά στον εγκέφαλο! Αυτό δεν συμβαίνει κάθε φορά αλλά εξαρτάται από τον τρόπο που είναι ξεδιπλωμένο το καλώδιο, από που βγαίνει η ακτινοβολία στο μοντέλο του τηλεφώνου που έχουμε, κτλ. Υπάρχουν δύο τύποι εξαρτημάτων»hands free», τα ενσύρματα και τα ασύρματα.
Τα ενσύρματα εξαρτήματα hands free αποτελούνται από το ακουστικό, το μικρόφωνο, το κλιπ στερέωσης και το καλώδιο μεταξύ του ακουστικού/ μικροφώνου και της συσκευής. Συνήθως, το μήκος του καλωδίου είναι 1-1.2 μέτρα από το άκρο που συνδέεται στο κινητό τηλέφωνο έως τα ακουστικά.