Μπορεί να είναι βολικός, να ξεπαγώνει εύκολα τρόφιμα, να ζεσταίνει γρήγορα το φαγητό, μπορεί ακόμα να μπορείτε να μαγειρέψετε και ολόκληρο γεύμα, ωστόσο ο φούρνος μικροκυμάτων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Τα μικροκύματα δημιουργούν καρκινογόνες ουσίες στις τροφές

Όταν ζεσταίνετε τροφές τυλιγμένες σε πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων, μπορεί να δημιουργήσετε καρκινογόνες ουσίες στα τρόφιμα. Με βάση ρωσική και γερμανική έρευνα, η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να εγκυμονούν οι φούρνοι μικροκυμάτων για το ανθρώπινο σώμα, αλλά και για το περιβάλλον. Το περιτύλιγμα ορισμένων συσκευασιών βρέθηκε να περιέχει τοξικά χημικά, όπως ΒΡΑ, πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλόλιο. Τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των γευμάτων μικροκυμάτων έχει βρεθεί ότι απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες, μαζί με άλλες βλαβερές τοξίνες, στο φαγητό, που απορροφώνται από το σώμα.

Τα μικροκύματα αλλάζουν τη σύσταση του αίματος

Σε μια ελβετική κλινική έρευνα, οι ερευνητές διαπίστωσαν αλλαγή στη σύσταση του αίματος ατόμων που κατανάλωναν γάλα και λαχανικά, τα οποία ζέσταιναν σε φούρνο μικροκυμάτων. Οι οκτώ συμμετέχοντες κατανάλωσαν τροφές που είχαν ετοιμαστεί με διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων και των μικροκυμάτων. Τα ευρήματα έδειξαν ότι μειώθηκαν τα ερυθρά τους αιμοσφαίρια, ενώ αυξήθηκαν τα λευκά και η χοληστερόλη. Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία των μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο αίμα και τον καρδιακό ρυθμό.