Υπάρχει μια πληθώρα ερευνών οι οποίες έχουν ασχοληθεί με τη χρήση κινητού τηλεφώνου για 10 χρόνια και πάνω.

Όλες αυτές οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ο διπλασιασμός ρίσκου για τον καρκίνο του εγκεφάλου. Παράλληλα όλοι οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτές τις έρευνες δηλώνουν ότι είναι χρήστες κινητών τηλεφώνων (αναφέρει ο David Servan-Schreiber, Δρ. και συγγραφέας του βιβλίου Anticancer: A New Way of Life).

Ο εγκέφαλος ενός παιδιού απορροφά τη διπλάσια ποσότητα ακτινοβολίας σε σχέση με έναν ενήλικα. Αυτό είναι ένα συγκλονιστικό δεδομένο το οποίο λίγοι γνωρίζουν. Προωθούμε τα τηλέφωνα κάνοντας διαφημίσεις με παιδιά που μιλούν στο τηλέφωνο και έχουν δήθεν τις δικές τους επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας τα τηλέφωνα-παιχνίδια τους, σαν είναι άκακες συσκευές.

Κρατούσε το κινητό μου τηλέφωνο εδώ (δείχνει στο βίντεο) και ο όγκος μου ήταν ακριβώς σε εκείνο το σημείο (Keith Philips, επιζώντας καρκίνου του εγκεφάλου).

Οι ίδιες εταιρείες που μας πωλούν τα κινητά τηλέφωνα και μας λένε ότι είναι ασφαλή μας λένε την ίδια στιγμή ότι πρέπει να τα κρατάμε μία ίντσα από το κεφάλι μας. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό (Lawrence Lessig, J.D., Διευθυντής του Edmond Jay Safra Centre of Ethics).

Αρχίζουμε να βλέπουμε κάποια σημάδια στις λίστες με δεδομένα για όγκους. Θα αρχίσουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερα τέτοια στοιχεία. Το Ισραήλ, για παράδειγμα, έχει ήδη δείξει σημαντικές αυξήσεις στον καρκίνο της παρωτίδας όπως μπορούμε να δούμε στη συγκεκριμένη λίστα (Joel Moskowitz, PhD, University of California, Berkeley)

Κρατούσα το κινητό μου τηλέφωνο στη δεξιά πλευρά (δείχνει το σημείο κ φαίνεται και η ουλή από την εγχείρησή του στο ίδιο σημείο). Η βιομηχανία κινητών τηλεφώνων θα έπρεπε να έχει βάλει τις προειδοποιήσεις για τη χρήση τους εδώ και πολύ καιρό (Stuart Cobb, επιζών καρκίνου του εγκεφάλου).

Είναι δύσκολο να φανταστούμε κάποιο άλλο αντικείμενο της τεχνολογίας το οποίο εισήλθε στη ζωή μας με τόσο ραγδαίους ρυθμούς όσο το κινητό τηλέφωνο. 25 χρόνια πριν το έβλεπαν ούτε λίγο ούτε πολύ σαν ένα κόλπο/μια απάτη. Σήμερα, 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν κινητά. Η μέση ηλικία ενός παιδιού που παίρνει το πρώτο του κινητό είναι μόλις 8 χρονών.

Το κινητό τηλέφωνο στέλνει και λαμβάνει συχνότητες μικροκυμάτων από και προς τον σταθμό. Άρα το να κρατάς ένα κινητό ακριβώς δίπλα στον εγκέφαλό σου σημαίνει ότι εκτίθεσαι σε αυτά τα μικροκύματα. Αντιδρά ο εγκέφαλός μας σε αυτήν την έκθεση; Μια πρόσφατα αμερικανική έρευνα δείχνει πως ναι. Η έρευνα έγινε από την Δρ. Νόρα Βάλκοβ. Η Δρ. και η ομάδα της μελέτησαν 47 υγιή άτομα για ένα έτος. Οι συμμετέχοντες είχαν ένα κινητό τοποθετημένο και στο δεξί και στο αριστερό αυτί τους. Το ένα ήταν ενεργοποιημένο αλλά αθόρυβο και το άλλο ήταν απενεργοποιημένο. Η Δρ. Βάλκοβ χρησιμοποίησε εργαλεία αποτύπωσης του εγκεφάλου για να δει πόση γλυκόζη χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος όταν εκτίθεται στα μικροκύματα.

Υπάρχει ένας πολύ ευαίσθητος δείκτης που δείχνει αν υπάρχουν αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου που μπορεί να έχουν προκληθεί από ένα συγκεκριμένο ερέθισμα, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση ήταν το κινητό τηλέφωνο.  (Δρ. Νόρα Βόλκοβ, Διεθνές Ινστιτούτο για την κατάχρηση ναρκωτικών)

Όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει το ερέθισμα, καταναλώνει γλυκόζη με τον ίδιο τρόπο που ένα αυτοκίνητο καταναλώνει τα καύσιμα.

Έκθεση 50 λεπτών σε ένα κινητό  σχετίστηκε σε αύξηση στην κατανάλωση γλυκόζης από τον εγκέφαλο, το οποίο μας δείχνει ότι ο εγκέφαλος ενεργοποιούνταν από τις ραδιοσυχνότητες του κινητού. Αυτή η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου (δείχνει σε μια οθόνη) που ήταν πολύ κοντά στην κεραία του κινητού παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση μεταβολικού ρυθμού συγκρινόμενο με την άλλη πλευρά με το απενεργοποιημένο τηλέφωνο. Παρόλο που οι τωρινές ραδιοσυχνότητες που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα είναι αρκετά αδύναμες, μπορούν να ενεργοποιήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και να έχουν μια επίδραση πάνω του. (Δρ. Νόρα Βόλκοβ, Διεθνές Ινστιτούτο για την κατάχρηση ναρκωτικών)

Χρησιμοποιώντας ένα κινητό στο αθόρυβο, η έρευνα της Δρ. Βόλκοβ έδειξε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος παρουσιάζει αλλαγή στο μεταβολικό ρυθμό του από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Μια αλλαγή στο μεταβολικό ρυθμό σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα του επιτρεπόμενου νόμιμου ορίου. Κάτι το οποίο πολλοί δήλωναν ότι ήταν ανέφικτο.

Και η αντίδραση που καταγράφηκε από τη Δρ. είναι δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με μια μεγαλύτερη ανησυχία. Πρωτεύουσας σημασίας είναι να δούμε τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι συχνότητες απορροφούνται από τον εγκέφαλο. Αυτό είναι το λεγόμενο S.A.R.

To λεγόμενο S.A.R. σημαίνει συγκεκριμένη συχνότητα απορρόφησης και αυτό είναι το μέτρο για το πόσα ραδιοκύματα, στην περίπτωσή μας, απορροφούνται από το σώμα μας μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο μέσα σε έναν συγκεκριμένο όγκο (volume). Είναι ένα μέτρο του φαινομένου της θέρμανσης που μπορεί να έχει ένα ραδιοπομπός στο ανθρώπινο σώμα.

Το S.A.R.  για κάθε κινητό μετριέται με τον εξής τρόπο: χρησιμοποιούμε ένα ψεύτικό κεφάλι που γεμίζει με ένα μείγμα γλυκόζης το οποίο αναπαριστά τον εγκέφαλο. Ο καθετήρας που εισέρχεται μέσα στο ψεύτικο κεφάλι μετράει πόση ακτινοβολία από τα ραδιοκύματα εισχωρεί μέσα από το κρανίο στο κεφάλι και υπολογίζει το επίπεδο S.A.R. με βάσει του πόση ενέργεια απορροφάται.

Για την Ε.Ε. το όριο είναι 2 Βατ/Κιλό για περίπου κάθε 10γρ. ιστού. Το όριο της Αμερικής είναι 1.6 Βατ/Κιλό για πάνω από 1γρ. ιστού. Οπότε το όριο της Αμερικής είναι πιο αυστηρό από αυτό της Ε.Ε. αλλά άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, χρησιμοποιούν το Ευρωπαϊκό όριο.

Κάποια από τα πιο δημοφιλή τηλέφωνα στην αγορά εκπέμπουν τόσο μεγάλη ακτινοβολία που το S.A.R. τους είναι ακριβώς πάνω στο νόμιμο όριο. Κάθε χιλιοστό του κρανίου μας βοηθάει στην προστασία μας από την ακτινοβολία των μικροκυμάτων και γι’ αυτό μειώνεται το S.A.R. του κινητού.

Τα παιδιά παίρνουν το πρώτο τους κινητό περίπου στα 8 τους χρόνια. Το κρανίο ενός 8χρονου είμαι σημαντικά λεπτότερο από ενός ενήλικα. Για αυτό και θα ήλπιζε κανείς τα κινητά να μετρώνται με βάσει το πάχος ενός κρανίου ενός 8χρονου παιδιού.

Το ψεύτικο κεφάλι είναι το μέσο κεφάλι ενός ανθρώπου και έχει παρθεί από τις μετρήσεις που έγιναν στα κρανία δείγματος 10.000 ανθρώπων. (επίσημη φωνή ενός δοκιμαστή)

Προφανώς και το κρανίο ενός μέσου ανθρώπου είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό ενός 8χρονου παιδιού. Αλλά όταν ερευνήσαμε την εταιρεία που φτιάχνει αυτά τα ψεύτικα κεφάλια ανακαλύψαμε ότι τα νέα ήταν ακόμη χειρότερα. Το κεφάλι (SAM Phantom) δεν είναι φτιάχτηκε απλά βασισμένο στο μέσο όρο των κεφαλιών 10.000 ατόμων – είναι βασισμένο σε 10.000 υπαλλήλους του Αμερικανικού Στρατού. Και οι υπάλληλοι του Αμερικανικού Στρατού σίγουρα έχουν ένα μεγαλύτερο, φαρδύτερο, χονδρότερο κεφάλι από το μέσο 8χρονο παιδί. Είναι σχετικά λογικό να υποθέσουμε ότι αν τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα δοκιμάζονταν με βάση το κρανίο ενός 8χρονου, θα αποτύγχαναν να περάσουν το τεστ..!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ/ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ:

Ποιοι είναι αυτοί που έχουν θέσει τα διεθνή στάνταρ/επίπεδα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ SAM PHANTOM:

Μια ομάδα ανθρώπων από μια επιτροπή που ονομάζεται ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection/Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες)

Οι άνθρωποι που δουλεύουν πάνω στα κινητά τηλέφωνα είναι, σε γενικές γραμμές, μηχανικοί. Δεν έχουν ιδέα του τι συμβαίνει στο εσωτερικό ενός ζωντανού κυττάρου. Αλλά δογματίζουν τις απόψεις τους. Υποθέτουν ότι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την ευεξία ενός ζωντανού οργανισμού είναι το αν η συσκευή είναι αρκετά δυνατή ώστε να θερμάνει τον ιστό. Είναι σαν λέμε: Γνωρίζουμε ότι αν βράσουμε ένα αυγό, τότε αυτό σκληραίνει. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι το αυτό γίνεται κοτόπουλο αν δεν το βράσουμε και δεν έχουν την παραμικρή ιδέα του γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά εκείνοι δογματίζουν τις απόψεις τους σαν να γνωρίζουν.  (Dr. Andrew Goldsworthy, Department of Biology of Imperial College/Τμήμα Βιολογίας του Imperial College).

Το 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) άλλαξε την ταξινόμηση με βάση τον κίνδυνο τους σε ‘πιθανώς καρκινογόνα προς τον άνθρωπο’ βασιζόμενοι σε έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την ανάπτυξη γλοιώματος, το είδος του όγκου στον εγκέφαλου που σχετίζεται με την χρήση κινητών τηλεφώνων.

Ποιος ήταν ο καταλύτης γι’ αυτή τη ραγδαία αλλαγή στην ταξινόμηση; Το ότι είχαν διεξαχθεί αμέτρητες έρευνες για τις πιθανές επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων με ορισμένες να δείχνουν επιπτώσεις και άλλες να μην δείχνουν. Αλλά η πιο αδιαμφισβήτητη έρευνα ήρθε από τον Dr. Lennart Hardell, καθηγητή ογκολογίας και επιδημιολογίας, ο οποίος έχει επιβλέπει την μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής, συνδυάζοντας την δική του δουλειά/έρευνα με άλλων από ολόκληρο τον κόσμο.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έχουν ερευνήσει τις τηλεφωνικές συνήθειες πάνω από 2.000 ατόμων από όλο τον κόσμο. Άνθρωποι που πάσχουν από όγκους όπως το αστροκύτωμα και το ακουστικό νεύρωμα (δεν είμαι σίγουροι αν είναι 100% οι ίδιες ονομασίες στα ελληνικά!) – οι εγκεφαλικοί όγκοι που συνδέονται περισσότερο με τη χρήση κινητού τηλεφώνου λόγω της εγγύτητάς τους στο αυτί. Τα ευρήματά τους είναι συγκλονιστικά! Αποφάνθηκαν ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου όντως αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη όγκου στον εγκέφαλο. Επίσης ανακάλυψαν γιατί οι παλαιότερες έρευνες δεν είχαν δείξει καμία επίπτωση: Είχαν γίνει μετρώντας πολύ σύντομες λανθάνουσες περιόδους κι έτσι αδυνατούσαν να δώσουν μια ουσιαστική ερμηνεία. Μία περίοδος ίση ή και περισσότερη των 10 χρόνων μοιάζει να είναι το λογικό ελάχιστο όριο που μπορεί να μας δείξει μακροπρόθεσμους κινδύνους καρκινογένεσης (απόσπασμα από μια έρευνα που δείχνει στην οθόνη αλλά δεν μιλάει εκείνη τη στιγμή).

Πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις του ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι καρκινογόνα παρά του ότι είναι πιθανώς καρκινογόνα. Αλλά, από την άλλη, μπορώ να το καταλάβω διότι οι περισσότεροι από τους καρκίνους που πρόκειται να εμφανιστούν, δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα. Οι άνθρωποι δεν έχουν χρησιμοποιήσει τα κινητά τηλέφωνα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε οι πραγματικές επιπτώσεις να βγουν στην επιφάνεια. Όπως συμβαίνει και με άλλες καρκινογόνες ουσίες, χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια χρήσης ώστε να φανούν οι επιπτώσεις της έκθεσης σε αυτές. Δεν είναι παράξενο το ότι τώρα μόλις αρχίζουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις από τη χρήση των κινητών επειδή η «έκρηξη» της μόδας των κινητών τηλεφώνων δεν συνέβη πριν από τα τέλη του 1990.

Άρα, τι κάνει τώρα η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών για να προστατέψει τους χρήστες από το να αναπτύξουν όγκο στον εγκέφαλο; Ανατρέχοντας στο τέλος του εγχειριδίου ασφαλείας δείχνει ότι τους απασχολεί περισσότερο το πώς θα προστατεύσουν την ίδια τη βιομηχανία (δείχνει κομμάτια από το εγχειρίδιο στην οθόνη που λένε ότι η συσκευή έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τα κυβερνητικά στάνταρ όταν χρησιμοποιείται όπως συμβουλεύουν αυτοί. Συνεχίζει με το να δείχνει τα κομμάτια που λένε σε ποια απόσταση πρέπει να κρατάμε το κινητό τηλέφωνο για ασφαλή χρήση καθώς και να περιορίζουμε τον χρόνο πραγματοποίησης κλήσεων.)

Στο πίσω μέρος σχεδόν οποιουδήποτε εγχειριδίου κινητού υπάρχουν οδηγίες για το πόσο μακριά πρέπει να κρατάμε το τηλέφωνο από το σώμα μας. Οδηγίες οι οποίες είναι εξ ολοκλήρου ανεφάρμοστες..! (π.χ. να κρατάς το κινητό 2,5 εκ. από το σώμα σου όπως φαίνεται σε ένα εγχειρίδιο του iPhone).

Και τι συμβαίνει όταν η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών χρηματοδοτεί έρευνες που μελετούν τις επιπτώσεις που οι ίδιοι προκαλούν και αυτή η έρευνα καταλήγει ότι όντως υπάρχουν επιπτώσεις; (δείχνει απόσπασμα έρευνας που καταλήγει και τον καρκίνο. Συγκεκριμένα γράφει: Με βάση τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών ερευνών, μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία με συχνότητες στο φάσμα των κινητών τηλεπικοινωνιών, παίζουν όντως έναν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου.) Συνήθως όμως έχουν την τάση να κρατούν τα αποτελέσματα τέτοιων ερευνών για τον εαυτό τους..!

Απλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς ενέχει η χρήση των κινητών τηλεφώνων διότι οι επιπτώσεις είναι σε μεγάλο βαθμό μακροπρόθεσμες και έχουμε αυτή την ευρέως διαδεδομένη έκθεση σε αυτά. Και μία ευρέως διαδεδομένη εξάρτηση από αυτά. Απλά δεν συνειδητοποιούμε ακόμα εντελώς το τι κάνουμε.

Παρακολουθήστε το ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ video από το www.youtube.com