Μια διεθνής επιτροπή 31 επιστημόνων του WHO από 14 διαφορετικές χώρες διερωτώνται αν τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η ακτινοβολία από τα κινητά είναι «πιθανώς καρκινογόνα» και συνδέεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον εγκέφαλο. Παρόλα αυτά, αναφέρεται ότι στοιχεία για την ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ των δύο δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα και χρειάζεται περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση.

Ο γιατρός Κιθ Μπλακ, νευροχειρούργος και πρόεδρος του τμήματος Νευροχειρουργικής και Νευροεπιστημών στο Cedars-Sinai Medical Center του Λος Άντζελες, αναφέρει ότι η επιτροπή των επιστημόνων κοίταξε τις έρευνες που έχουν ήδη δημοσιευθεί πάνω στο θέμα καθώς και επικείμενες έρευνες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και του εγκεφαλικού καρκίνου. Το καλύτερο συμπέρασμα, δηλαδή, που μπορεί να βγει είναι ότι είναι πιθανά συνδεδεμένα.

Συνεχίζει λέγοντας ότι το κινητό τηλέφωνο είναι μια κεραία που μεταδίδει μικροκύματα και ξέρουμε ότι η ακτινοβολία αυτή εισχωρεί στον εγκέφαλο όταν το τοποθετούμε δίπλα στο αυτί μας. Όσο πιο κοντά, δηλαδή, τόσο μεγαλύτερη η ακτινοβολία. Υπάρχει η ανησυχία ότι όταν αυτή η ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με βιολογικό ιστό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μετατρέπει τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά.

Αυτή τη στιγμή ΔΕΝ γνωρίζουμε πόσο ασφαλή είναι τα κινητά και πόσο μη ασφαλή μπορεί να είναι. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι μισές έρευνες λένε ότι δεν υπάρχει σύνδεση και οι άλλες μισές ότι υπάρχει. Οι μεν είναι έρευνες που έχουν μελετήσει ανθρώπους που χρησιμοποιούν κινητό για μικρό χρονικό διάστημα και για ολιγόλεπτη χρήση. Οι δε, από την άλλη, έχουν μελετήσει ανθρώπους για πάνω από 10 χρόνια χρήσης και με μέσο όρο 30 λεπτά ανά ημέρα. Αυτό που γνωρίζουμε όσον αφορά σε όλους τους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει μετά από έναν ή δύο μήνες έκθεσης και περισσότερο σε αυτούς. Για παράδειγμα, αν κάποιος ξεκινήσει να καπνίζει στα 12 δεν περιμένουμε να πάθει καρκίνο των πνευμόνων στα 22, αλλά μετά τα 40 ή γενικά μετά από 2 ή 3 δεκαετίες εκθέσεις. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει έρευνα για τα κινητά και την εμφάνιση καρκίνου που να έχει μελετήσει την έκθεσή τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Δρ. Μπλακ αναφέρει πως το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να είμαστε καλά ενημερωμένοι και οι δηλώσεις της συγκεκριμένης επιτροπής βοηθούν στο να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι υπάρχει μία πιθανή σύνδεση και έτσι μπορούν να πάρουν κάποια προστατευτικά και προληπτικά μέτρα ώστε να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο με ασφάλεια.